неділю, 3 березня 2013 р.

Промислове розмноження суниці







Відвідування дослідного поля голландської фірми, яка постачатиме частину сортів суниці-фріго (див. каталог з № 12 за 2010 рік), почалося... з надівання на взуття поліетиленових бахілів. На фірмі суворо слідкують, щоб маточні рослини були здорові, перевіряють їх не тільки на відсутність грибних, але й вірусних захворювань.


Посаджена стрічками на високо підняті й обернуті чорною поліетиленовою плівкою гряди, суниця радувала око міцними кущиками зі здоровим зеленим листям. Доріжки між грядами були щедро замульчовані соломою. На табличках вказані сорти й строки висадки. Червоніли ягоди. Власне, більше дивитися було й нічого, тому нашу невеличку групу повезли на інше поле – вже промислове.
Засаджений маточними кущами великоплідної суниці лан (ґрунт пухкий – супісок) оброблявся спеціальними речовинами – фітогормонами, тому ні квітів, а тим паче ягід не було видно, але усі міжряддя були повністю заповнені вусиками з молодими розетками. Ширина міжрядь дорівнювала колії трактора, бо якраз по старим, маточним кущам поволі сунув трактор із широко розкинутими «крилами». Під ними в підвішених таких собі «люльках», прикритих від пекучого сонця тентами, лежали робітники і руками вибирали молоді рослини. До речі, деяким працівникам дуже подобається ця сезонна «лежача» робота й вони по багато років працюють на фірмі. Ще двоє робітників забирали заповнені вже ящики з розетками суниці, обприскували їх із розпилювача водою (щоб рослинки не зів’яли) і складали на палету.

Зібрані рослини одразу відвозять і висаджують в касети. Після укорінення частина розсади продається фермерам для серпневої посадки в теплиці на осінньо-зимовий, а після місячної перерви – і весняний сезон вирощування ягід (це стосується суниці нейтрального світлового дня – НСД). Інші ж рослини підрощують довше, потім їх виймають із касет, складають в ящики і зберігають до самої весни в холодильних камерах. В залежності від сортів і цілей вирощування (професійний чи аматорський ринок) від березня по травень їх продадуть фермерам або пересічним людям, для висадки в ємності, в ґрунт або для вирощування у плівкових тунелях.
 
Окрім розмноження суниці в полі, маточні кущі висаджують і в теплицях. Лотки з ними підняті під самий дах на висоту до 4 метрів. Оброблені й підживлені з допомогою крапельного поливу рослинки інтенсивно нарощують вегетативну масу. Довгі, понад двох метрів вуса звисають, вражаючи відвідувачів суничними «джунглями». Ці вуса зрізують, а молоді розеточки вкорінюють.
 
А де ж наша з вами суниця-фріго? Влітку вона вкорінюється, набирає сили, а від середини осені її підкопують спеціальним комбайном, відвозять до цехів для сортування, обрізки листя тощо. Розфасована у поліетиленові пакети, вона потрапляє до холодильної камери, охолоджується й надалі зберігається при температурі -1,5…-1,8 0С. Строки постачання розсади – від листопада й до серпня наступного року. Сила росту таких саджанців просто вражає. Незважаючи на те, що рослина тільки починає вегетацію, вона випереджає пересаджений в цей же час «зелений» кущик суниці, який переніс стрес пересадки. До того ж, при висадці ми вже маємо довший світловий день, вищу від ранньовесняної температуру.

Основні параметри розвитку фріго-рослин (кількість листочків, площа листової поверхні, висота, кількість генеративних пагонів тощо) значно перевищують аналогічні параметри розвитку щойно викопаної розсади. Висаджена суниця-фріго через 60-70 діб вже порадує врожаєм. Ще одна перевага – можливість висаджування рослин в оптимальні строки й отримання ягід у наперед визначений календарний період. Надалі догляд за суницею не відрізняється від звичайного.
Загалом, ця середня за розмірами голландська фірма випускає шість різновидів своєї продукції, призначеної для різних строків і умов вирощування. Кількість проданої за рік розсади рахується мільйонами!
Налагодивши співпрацю з такими сильними й відповідальними виробниками суничної розсади, кожен фермер, що професійно займається вирощуванням ягоди, не клопочеться з її розведенням – йому набагато вигідніше придбати готову. Саме так це питання вирішують зазвичай і аматори в сучасній Європі.
Володимир Столяренко

Немає коментарів:

Дописати коментар