неділю, 3 березня 2013 р.

Розведення індиків









Трохи історії.
Одомашненням індичок займався ще народ майя в Мексиці. Коли європейці відкрили Америку, то в Мексиці і Центральній Америці, не рахуючи собак, індик був єдиною домашньою твариною.
У Європу індички були завезені близько 1530 р., а в 1571 р. на Нижньому Рейні їх вже розводили у великих кількостях. Є згадка, що в німецькому місті Арнштадте в 1560 р. під час весільного застілля було з'їдено 150 індиків. А в якості різдвяного птаха індик з'явився на столах англійців уперше в 1585 р. Пізніше ці птахи потрапили в Росію, Персію, Індію.
Зараз індички (Meleagris gallopavo) - досить поширені свійські птиці. У російській назві цих птахів закріпилося їх північноамериканське походження.
Видова наукова назва індички складається з двох слів: gallus - курка і pavo - павич.
Нині виведено декілька порід і кросів індичок. Деякі, з яких важать більше 20 кілограм.

Зміст маленьких индюшат.
Маленькі индюшата - одні з найпримхливіших птахів, которх вирощують на особистих подвір'ях. Индюшата виводяться розміром дещо більше чим звичайні курчата, тільки ноги у них довші і є характерна "бородавка" на голові, трохи вище за дзьоб.
Добових индюшат містять в теплому місці, в ящику, коробці, застеленій сухим сеном, дрібною стружкою, великим опилом. Але не в якому випадку не газетою, папером. На газеті і папері у маленьких индюшат роз'їжджаються лапки, і вони не можуть нормально рухатися, споживати корм і воду, і як наслідок - травми лап і часто смерть. Индюшата дуже теплолюбні і не переносять протягів. Тільки индюшата, що вилупилися, потребують температури 35-37ºС. Приблизно до 10 дня, температуру можна поступово понизити до 30ºЗ, а до 30 діб температуру знижують до 22-23ºС.
Зазвичай ящик, де містяться индюшата, обігрівають за допомогою звичайних ламп розжарювання. Лампу підвішують над ящиком не посередині, а з краю, що б в ящику вийшло дві температурні зони, тоді индюшата самі вибиратимуть, де їм розташуватися в теплі або у відносній прохолоді.
У перші 10-14 днів освітлення в ящику має бути цілодобовим, потім, якщо в приміщенні, де стоїть ящик з индюшатами тепло, на ніч освітлення можна вимикати.
Поять индюшат чистою водою, кімнатної температури. Воду в напувалці міняють не менше два раз на добу. Двічі в тиждень индюшатам випаюють розчин марганцю блідо-рожевого кольору для дезинфекції шлунково-кишкового тракту.
Годувати индюшат, в ідеалі потрібно спеціальним комбікормом для курчат (ПК-2; ПК-5). Якщо годувати комбікормом можливості немає, тоді готують наступну суміш: подрібнена пшениця ~ 60%, подрібнений горох~30%, подрібнена кукурудза~10%. У суміш додати глюкозу або цукор, круто зварене яйце, сир. Мешанки з 3-его дня готують на добре сквашеному молоці або обраті, додаючи в них зелень (кульбаба, реп'ях, подорожник і так далі), ряску, картоплю, терту моркву, сир, рибу.
Вологі мешанки швидко закисають, тому їх готують безпосередньо перед годуванням, і в такій кількості, щоб индюшата могли з'їдати її за 30-40 хвилин. Годувати индюшат потрібно 6-7 раз на добу. До місячного віку кількість годувань скорочує до 4 разів.
Як бачите, годування индюшат саморобними мешанками зв'язане з великими труднощами, не те, що комбікормом - насипав комбікорм уранці, увечері ще раз доповнив, і усе! Индюшата ситі і задоволені, веселі і здорові! Висновок робіть самі.
У будь-який корм, будь то саморобні мешанки або промисловий комбікорм обов'язково потрібно додавати білковий-вітамінно-мінеральні добавки. Втім, для комбікорму їх вимагається значно менше. Зараз досить багато різних препаратів для вирощування молодняка, це "Рябушка", "Фелуцен", "Аминовитан" та ін.
Индюшата у віці трьох тижнів цілком можуть перепурхнути загородку один метр у висоту і навіть більше, будьте дуже уважні!
Так само завжди потрібно пам'ятати про дотримання санітарних умов утримання птаха. На одному м² можна містити до 50 добових индюшат, потім природно индюшат розсаджують, або збільшують площу поли. Важливо постійно прибирати продукти життєдіяльності птахів або ж просто додають опил (сіно і так далі) в ящик наступним шаром. Дуже важливо, що б усі индюшата могли мати вільний доступ до води і їжі. Якщо индюшата постійно юрбляться навколо корму і води, залізають один на одного, тоді збільшуйте кількість годівниць і напувалок.
Взагалі в житті индюшат існують два дуже важливих періоду. Один - з першого дня до приблизно двох тижнів. Найважчий період. В цей час дуже важливо правильно і грамотно містити индюшат. Коротко про це було написано вище. Обов'язково в цей період поставити профілактичні щеплення. Другий важливий момент це вік 3,5-4,5 місяця. Здається, що вже птахи великі, з ними вже нічого не може статися, а це насправді не так. Річ у тому, що в цьому віці у индюшат починають розвиватися вторинні статеві ознаки - так звані "корали", по яких індиків легко можна відрізнити від будь-якого іншого птаха. У цьому віці організм птаха ослаблений, і індики часто застуджуються. Що б уникнути цього, індиків не випускають на вулицю в прохолодну, дощовиту, та і просто у вітряну погоду. Індикам дають більше вітамінів. Дуже корисно давати дрібно порізану зелену цибулю, до речі, індики його дуже люблять.
Зміст дорослих індиків.
Коли ж індики досягнуть віку приблизно п'ять місяців і старше, турбот з ними практично немає. Індики люблять злетіти куди ні будь вище і там відпочивати. Можуть запросто злетіти на дах сарая або навіть невеликого будинку.
Індики без всяких проблем клюватимуть подрібнене зерно, залишки з кухні (очищення моркви, картоплі, буряка, кабачків і так далі), висівки.
Індики по праву вважаються королями пташиного двору, важливі, з високо піднятою головою, вони постійно розпушують свій розкішний хвіст, і, видаючи характерні звуки, неквапом прогулюватимуться біля своїх самиць.
Взимку з дорослими індиками, теж немає жодних проблем, вони прекрасно адаптувалися в нашому кліматі, і прекрасно переносять уральські зими. Якщо взимку на вулиці тепло і немає вітру індиків можна сміливо випускати гуляти, вони будуть вам тільки вдячні. Звичайно, якщо на вулиці морози нижче 20ºЗ, то індиків можна взагалі і не випускати, але при температурах вищих індики спокійно гуляють.
Бували випадки, коли індиків не вдавалося загнати в приміщення на ночівлю, і вони залишалися ночувати на даху сарая або на деревах прямо під снігом, а уранці, як ні в чому не бувало, індики струшували снігові шапки і зліталися їсти!
Приміщення для індиків має бути досить просторим, на одного дорослого птаха - 1 м². Головна вимога - відсутність протягів, і глибока підстилка, по якій ходитимуть птахи. У приміщенні, на висоті 1 метр, і на відстані 1 метр від стіни встановлюються сідала. Сідала робляться досить міцні. Оскільки вага дорослих індиків може досягати 16 кілограм і більше.
Замість води взимку індики задовольняються снігом.
Розведення індиків.
Купувати индюшат треба у віці не менше 10-14 діб (у цьому віці индюшата вже провакцинированы), або ж вже купувати дорослих, індичок, щоб вони вже були готові до сезону яйцекладу.
Індички дуже хороші матусі і відповідально відносяться до свого потомства. Щоб отримати від ваших індичок потомство, необхідно в приміщенні, де містяться індички встановити гнізда (по одному на кожну індичку, плюс ще одно). Гніздо робиться досить велике, зразкове співвідношення довжина/глибина/ширина - 40/60/40 сантиметрів, можна більше. Гніздо, закрите з усіх боків і тільки з переднього боку (яка 40х40 см) роблять лаз 30х30 см На дно гнізда слатися сіно, солома, стружка.
Індички починають мчати, коли температура в приміщенні підніметься вище +5ºЗ, забирайте яйце з гнізда кожного разу, коли індичка знесеться (щоб не застудити його). Яйце зберігається при температура +10-15ºЗ, але не більше 10 діб. Інакше виводимість з такого яйця буде дуже погана. Коли ви накопите 13-17 штук яєць, закладете їх під індичку. Індичка із задоволенням їх висиджуватиме, а через 28 діб у вас виведуться маленькі индюшата!
Якщо ж ви не хочете возитися з виведенням молодняка, ви можете спокійно споживати індичі яйця. Яйце індичок розміром дещо більше курячого 65-85 грам.
Шкаралупа блідо-рожева (у білих індичок) і темно-рожева (бежева) у темних індичок з коричневими плямочками по усьому яйцю. Яйце індичок смачніше, ніж куряче, жовток більший, ніж в курячому яйці, колір жовтка - насичено помаранчевий. Готувати з них можна ті ж самі блюда, що і їх курячих: варити їх, смажити, робити омлет і так далі
Хто з ваших друзів може похвалитися яєчнею з індичих яєць?
День Дяки.
Історія Дня Дяки почалася в 1621 році, коли англійські колоністи, що жили на території нинішнього штату Массачусетс, вирішили відсвяткувати збір першого вдалого урожаю, після голодного року. Разом зі своїми сусідами-індійцями вони зажарили і з'їли чотирьох індичок і подякували Всевишнього за послані після важких випробувань милості. Відтоді індичка стала неодмінним атрибутом урочистої трапези.
Напередодні свята президентові США за традицією демонструють двох спеціально відгодованих індичок, одну з яких він урочисто милує, а іншу відправляє на готування кухарям Білого дому. З нагоди урочистості американці з'їдають близько 45 мільйонів індичок.
До речі, повага до індички в Америці настільки велика, що вона трохи, не стала офіційним символом США.
У листопаді 2004 року в перші в Росії, в Єкатеринбурзі пройшла процедура помилування індички Генеральним Консулом США в Єкатеринбурзі. Відтоді помилуваний індик "Том" живе на нашій фермі і справно працює на збільшення поголів'я індичок! Кому потрібний молодняк - адреса у кінці статті.
Сьогодні налічується до 4 тис. рецептів приготування індички на День Дяки. Усі ці кулінарні варіанти об'єднує одно - птаха фарширують і готують цілком. Ось один з рецептів :
Індичка 6-8 кг, (потрухи зберегти), жирна корейка - 200гр., 400гр. кореня селери; 500гр. цибулі; 1 морквина, батон білого хліба; 200гр. вершкового масла; сіль, перець, паприка, жменя журавлини, дві жмені волоських горіхів, 1 ч.л. майорану, мед.
Спочатку готуємо начинку
Дрібно ріжемо потрухи, корейку, селеру, лук, моркву обсмажуємо усе у вершковому маслі. Додати за смаком сіль, паприку. З батона зрізувати кірку, нарізувати його кубиками 1х1 см і теж обсмажити у вершковому маслі. Додаємо волоські горіхи, журавлину.
Обмазати індичку зсередини сумішшю з солі, перцю, паприки, майорану. А зовні зіллю з перцем і небагато медом (для рум'яної кірочки).
Нафарширувати індичку начинкою. Зашити тушку, щоб начинка не випала. Покласти на деко і поставити в духовку заздалегідь нагріту до 200ºС.
Постійно поливати соком з дека, щоб індичка не пересохнула.
Птах готовий через 5-6 годин.
Це цікаво.
Індик (індичка) у ряді традицій символ дурості, чванливості, пихатості, усієї зовнішньої, показного, але і гордості, зарозумілості, іноді - невдачі. По одному з індіанських міфів, коли земля була створена, але ще не затверділа, індик, попереджений, що на землю сідати не можна, був посланий оглянути її; проте, статут, він сів на напіврідку поверхню, став бити крилами, щоб злетіти знову, і зробив увесь рельєф землі нерівним, утворивши долини, пагорби, гори.
У індійців майя індик - розподільник дощу. І зараз у багатьох країнах індики, асоціюються з громом і дощем, оскільки вони стають неспокійними перед бурею.

Немає коментарів:

Дописати коментар