понеділок, 22 квітня 2013 р.

НАША квочка (досвід вирощування курчат)


Працюючи з пористим птахом, дуже важливо правильно ростити молодняк. Буває, що через недоліки розвитку не у справ виявляються особини з прекрасним генетичним потенціалом. Господарі бракують птицю через непоказний вид, а між тим, вони самі винні в тому, що молодняк не зміг правильно сформуватися. Тому з перших днів курчата повинні рости в умовах, які максимально відповідають їх потребам. Методом проб і помилок ми винайшли свою конструкцію «дитячого саду» для курчат. Ми називаємо його шафа «Клуша». 



Це великий ящик з фанери. Ми використовуємо «десятку», оскільки часто пташенят виводимо буквально взимку, і така товста фанера допомагає утримувати тепло всередині шафи. Крім того, вона слабо провисає, і тому в «будиночку» не утворюються щілини. Правда, дві щілини (шириною 1 см) над дверцятами і під нею ми робимо спеціально, вони забезпечують вентиляцію - приплив і відтік повітря. Під дверима залишаємо також поріжок висотою 10 см. 
Висота самого будиночка - близько метра, він встановлений на ніжках приблизно такої ж висоти, тому обслуговувати курчат в ньому дуже зручно, не треба нахилятися. Площа підлоги ви можете підібрати самі з урахуванням кількості пташенят. Зазвичай на 1 кв.м площі підлоги садять 20-25 курчат. Стать засипаємо піском, який ретельно прожарюємо на вогні для дезінфекції. На підстилку посипаємо трохи подрібненого зерна - у перший день-два курчата погано знаходять їжу в годівниці, і зерно під ногами їм не завадить. 

Тим не менш, годівниця, заповнена подрібненим зерном, а також поїлка з теплою водою повинні стояти в будиночку з самого початку. В якості корму найкраще підійде подрібнене зерно пшениці (або просто манка) і кукурудза. Марганцівку або подібні препарати у воду ми не додаємо, вважаємо, що якщо санітарні умови хороші, то цим можна нашкодити, адже у птаха формується кишкова мікрофлора, яка допомагає їй засвоювати корм. Чим довше ви будете «травити» цих мікробів, тим гірше буде для молодняку. 
Годівницю і поїлку володіємо у однієї з бічних стінок шафи, над ними вішаємо люмінесцентну лампу - вона не гріє курчат, її завдання - висвітлювати корм і воду, тому що в напівтемряві курчат клюють погано. Поїлку і годівницю краще розмістити подалі один від одного, до того ж поїлку краще поставити на невисоку подставочку - тоді вода буде залишатися чистою. Самі ємності вибирайте так, щоб курчата не могли влізти в них ногами і тим більше впустити. 

Іноді доводиться вчити курчат пити і є. Можна підсадити до них пташеня постарше, який вже вміє робити і те, і інше. Але зазвичай буває достатньо постукати пальцем в годівниці, а в поїлку опустити чаїнку. Взагалі ж, виходячи зі свого досвіду, можемо сказати, що породна птах зазвичай обходиться без усіх цих хитрощів з нашого боку - курчата чудово всьому вчаться самі. 

Сама «Клуша» - це пластина з нагрівальним елементом всередині. Її ставимо до протилежної бічної стіни у дальній кут. Нагрівальну пластину потрібно встановлювати на таку висоту, щоб курчата грілися не так на ній, а навпаки, під нею, як у природі під матір'ю. Якщо гріти курчат знизу, тобто зробити їм тепла підлога, малюки не будуть активними, стануть погано харчуватися і тому повільно зростати. Ми використовуємо два нагрівача різної потужності - один взимку, коли потрібно більше тепла для підтримки нормальної температури в зоні відпочинку курчат, а інший, менш потужний - у весняні місяці. 

Висоту розташування «квочка» потрібно підбирати і з урахуванням того, як поводяться курчата. У перший час це зазвичай 10 см від підлоги. Якщо курчатам комфортно, то вони сплять під нагрівачем, час від часу виходять, щоб попити і подзьобати, по всій підлозі розподіляються рівномірно. Якщо їм жако, вони не заходять під нагрівач, намагаються триматися в іншій частині будиночка. У цьому випадку нагрівач потрібно підняти за допомогою підставки на кілька сантиметрів. Якщо молодняк збирається в купку під нагрівачем, значить, курчатам холодно, і треба опустити нагрівач нижче. Для вірності можна вимірювати температуру. У перший день підтримуємо 32-34 градуси, потім поступово знижуємо, піднімаючи пластину. Курчата самі підказують, коли їм стає спекотно. Головне, не лінуватися кілька разів на день підходити до них, щоб подивитися, як вони себе відчувають. Не зайве при цьому оглянути поїлку і годівницю. 

Ми виводимо багато курчат, тому у нас три таких шафи. У першому молодняк живе до 7-денного віку, у другому - до 3-4 тижнів, а в третьому - до 2 місяців. Підлітків ми переселяємо у вольєр, на підлогу. Перед посадкою кожного нового виводка ретельно чистимо шафа шпателем і віничком, дезінфікуємо ломик. Тим, у кого мало молодняку, немає сенсу споруджувати окремі будиночки для курчат різного віку. Можна забезпечувати необхідну температуру, просто піднімаючи нагрівальну пластину. Але потрібно обов'язково врахувати ось що: у міру росту курчат кількість їх на одиницю площі необхідно знижувати, так що ростити пташенят занадто довго в одному будиночку все одно не вийде....

Немає коментарів:

Дописати коментар