пʼятницю, 24 травня 2013 р.

Альтернативна терапія. Сучасні методи профілактики і лікування при порушеннях обміну речовин в організмі птиці


У промисловому птахівництві, яке є в даний час найбільш розвиненою галуззю тваринництва, відмінок і передчасна вибракування птиці відбуваються в основному не від інфекційних, а від незаразних хвороб. Серед них однією з провідних є сечокислий діатез (подагра). На жаль, на всіх сучасних птахофабриках при інтенсивній формі розведення спостерігається загибель птиці (10-20%) від подагри при відгодівлі.

Висока продуктивність птиці завжди пов'язана з використанням висококалорійних комбікормів, білково-вітамінних преміксів і мінеральних добавок, на жаль, не завжди збалансованих між собою. А незбалансоване годування призводить до зміни структурно-функціонального стану органів і тканин, порушення метаболізму, виникнення різних захворювань, зниження продуктивності, збереження птиці, а як наслідок - підвищення собівартості продукції.

Стандартні схеми лікування багатьох захворювань найчастіше виявляються неефективними, оскільки не враховують видові та індивідуальні особливості організму і припускають переважно етіотропну спрямованість, незаслужено нехтуючи антигомотоксичної терапією. Антигомотоксична терапія є синтезом наукових досягнень класичної ветеринарної медицини, медицини та емпіричного досвіду класичної гомеопатії. Ця форма альтернативної терапії використовує комплексні гомеопатичні засоби, які м'яко і неагресивно, але вельми результативно мобілізують величезний потенціал життєвих сил організму, закладений в птиці самою природою. Тому антигомотоксичні препарати, або інакше - препарати сучасної клінічної гомеопатії, як вважають ветеринарні лікарі в багатьох країнах світу, можуть з успіхом застосовуватися для терапії найрізноманітніших захворювань, що вимагають стимуляції реакцій оздоровлення.

Обмін речовин - основа життя. В організм птиці із зовнішнього середовища надходять органічні й неорганічні речовини, необхідні для життя птиці, а невикористані продукти виводяться з організму.
Проявляється у двох процесах: асиміляції і дисиміляції, тобто в засвоєнні відносно простих і синтезі складних з'єднань, їх розщепленні, утворенні енергії і кінцевих продуктів. Обмін речовин змінюється залежно від віку, продуктивної і відтворювальної функцій, різних зовнішніх і внутрішніх факторів. Високий рівень обміну речовин забезпечується годуванням, що задовольняє потреби птиці.

Живильні речовини корму всмоктуються у вигляді амінокислот, жирних кислот і гліцерину, моносахаридів, летючих жирних кислот, води, солей та інших сполук. Використовуються клітинами різних тканин. У результаті біохімічних реакцій з них синтезуються енергія і пластичні речовини.

Основним енергетичним матеріалом служать вуглеводи, жири і білки корму. У процесі обміну енергія корму перетворюється в організмі птиці в інші види енергії (теплову, хімічну, електричну), обумовлюючи життєдіяльність організму птиці. Процеси окислення супроводжуються використанням води, вітамінів, солей та інших сполук. Особливістю цих реакцій є утворення тепла. При окисленні 1 г вуглеводів виділяється 17,17 кДж, білків - 17,17 та жирів - 38,91 кДж. Надлишок тепла виводиться з організму. При низькій зовнішній температурі птах виділяє більше тепла, а це, у свою чергу, супроводжується збільшенням окислювальних процесів.

Основне джерело пластичних речовин - органічні та неорганічні речовини. Вони йдуть на ріст і розвиток організму птиці, освіта захисних білків, відновлення клітин (еритроцитів, епідермісу і т.д.), для утворення статевих клітин, зростання ембріона в яйці, беруть участь у синтезі самого яйця, в синтезі освіти пера та інших процесах.

Однією з причин порушення обміну речовин, порушення клітинного обміну речовин. При ураженні ланцюга біохімічних реакцій перетворень речовин (а це може статися в результаті випадання або порушення ходу однієї з них) може виникати порушення метаболічного циклу.

У свою чергу, це позначається на діяльності складної системи циклічних процесів в організмі птиці. Метаболічні реакції в переважній більшості протікають за участю каталізаторів, зокрема, кофакторів або коферментів - молекул, які знаходяться в центрі обмінних процесів і забезпечують обмін активованих груп в ході біохімічних реакцій.

Якщо виходити з того факту, що в ході реакцій одного циклу слабка ланка визначає якість кінцевого продукту, можна прийти до наступного висновку: терапевтичне використання продуктів обмінних реакцій в потенцированной формі направлено на компенсацію блокад і на відновлення безперебійного перебігу метаболічних процесів. При цьому можлива ревіталізація блокованих функцій на клітинному і ферментному рівнях. Особливу роль у цьому відіграє каскад реакцій циклу лимонної кислоти в якості пускового механізму обміну речовин, особливо з урахуванням тісних взаємозв'язків циклу і відгалужуються від нього реакцій і метаболічних процесів.

Порушення обміну речовин, наприклад, блокади реакцій в одному або більше місцях каскаду, недостатність функцій клітинних органел, дефекти мембранного транспорту або локально зумовлені регуляторні дисфункції за певних умов можуть бути вилікувані у птаха за допомогою поєднання каталізаторів метаболізму, кофакторів і продуктів обміну. Ці речовини, по всій ймовірності, впливають на регуляцію реакційних процесів, що призводить до елімінації ферментних блокад (дисфункцій) або до стимуляції виведення метаболітів. Лікарські засоби з подібним ефектом дуже перспективні в профілактичних і лікувальних заходах при порушеннях обміну речовин у птахів.

Одним з таких лікарських препаратів, до складу яких входять коензими, продукти метаболізму і мікроелементи, ефективність якого підтверджена, є коензим композитум.

З метою підтвердження даних про ефективність препарату в умовах Середнього Уралу на місцевих кросах було проведено даний дослідження на ремонтному молодняку ​​на птахофабриці «Середньоуральська».
Для виконання даної роботи проводили.
- Патологоанатомічне розтин всієї полеглої птиці за період вирощування червень - липень місяці. За результатами даних патологоанатомічних діагнозів була складена зведена таблиця по падежу з урахуванням строків вирощування з метою виявити найбільш часто зустрічаються захворювання і детально вивчити причини і розвиток захворювань.
- Наступним етапом дослідницької роботи була розробка профілактичних заходів та аналіз ефективності антигомотоксичної терапії.

Для профілактики порушення обміну речовин в організмі птиці взяли препарат нового покоління антигомотоксичної терапії коензим композитум, який збагачений каталізаторами - це потенційовані компоненти клітинного метаболізму, що активізують відповідні біохімічні реакції. Препарат показаний при різних ферментних блокадах в обмінних процесах при уповільнених хронічних захворюваннях і клітинної фазі гомотоксикозу. Поділяють на три групи: група А - кислоти циклу лимонної кислоти та їх солі; група В - хінони та їх деривати, а також окремі каталізатори дихального циклу; група С - окремі сполуки, що мають стимулюючу дію, такі як гормони, біогенні аміни, рослинні екстракти . Препарат давали крапельним способом птаху у віці 50-60 днів, задавали по 0,25 мл на голову на добу з питною водою спочатку по рекомендації протягом 5 днів. Птах була розділена на дві групи - контрольна і досвідчена. В обох групах годування та утримання птиці було однаковим, вік був обраний з урахуванням періоду найбільшого відходу при вирощуванні.

За час проведення досвіду (червень - липень 2009 року) при розтині полеглої птиці на птахофабриці «Середньоуральська» не було зареєстровано жодного випадку полеглої птиці від інфекційних захворювань.
Птахофабрика «Середньоуральська» вважається благополучною щодо інфекційних захворювань завдяки своєчасній імунної профілактиці птиці (вакцинації).
При патологоанатомічному розтині зареєстровані неінфекційні захворювання, наведені в таблиці 1.
Таблиця 1. Зведена таблиця по падежу за місяць

З таблиці видно, що найбільш часто зустрічалися захворювання, пов'язані з порушенням обміну речовин, з яких більшу частину склали птиці, полеглі від сечокислого діатезу. У цілому відмінок від сечокислого діатезу по господарству склав 8,76% від загального поголів'я. Надалі відзначалося зростання падежу птиці від цього захворювання, який на кінець місяця становив 8,9% від загального поголів'я птиці.

Найбільший відхід птиці спостерігався у віці від 40 до 80 днів, але при розтині полеглої птиці в більш ранньому віці також були зареєстровані випадки подагри.

При зовнішньому огляді трупів птахів, полеглих від сечокислого діатезу, зазначалося сильне виснаження, скуйовдженість пір'я, місцями - їх випадання, посиніння гребеня і видимих ​​слизових оболонок. Всі ці зміни спостерігалися переважно у дорослих птахів у віці від 90-100 днів; у курчат при зовнішньому огляді змін не відзначалося.

Патологоанатомічна картина в цілому відповідає класичному прояву даного захворювання. У більшості випадків зустрічалася вісцеральна подагра; суглобова форма подагри була зареєстрована в одиничному випадку у півня у віці 110 днів.

При патологоанатомічному розтині відзначалися мелообразние накладення на серозних оболонках черевної та грудної порожнин, повітроносних мішках, печінці, нирках, селезінці, кишечнику і серце. У важких випадках відкладення сечових солей ставали гіпсовіднимі; особливо це зазначалося на серці та печінці. Нирки сильно збільшені в обсязі; сечоводи потовщені і збільшені в об'ємі в 2-5 разів і нагадують білі шнури.
Але іноді зустрічалися трупи полеглої птиці з патологоанатомічної картиною, що відрізняється від класичної. Наприклад, з глибокими ураженнями нирок і сечоводів і слабко вираженими накладаннями на серозних оболонках внутрішніх органів або зовсім без накладень. І навпаки - велике відкладення сечових солей на серозних оболонках внутрішніх органів, але без уражень нирок. У деяких випадках відзначали ураження кишечника (серозний або геморагічний ентерит) і відкладення сечових солей у м'язах у вигляді білих невеликих грудочок величиною з макове зерно.

При суглобової формі подагри відзначалися ураження предплюсневой і фалангових суглобів (на суглобах - розлиті тверді припухлості жовтого кольору, оточені червоною облямівкою), а також зміни у внутрішніх органах, характерні для вісцеральної подагри. При гістологічному дослідженні найбільш грубі зміни були виявлені в серцевому м'язі, в тканинах печінки і нирок. У серцевому м'язі виявили різні варіанти прояву патологічних процесів на найбільш ранніх етапах, в міжм'язової сполучної тканини спостерігалася лімфоїдної-клітинна інфільтрація, а в м'язових клітинах - вогнищевий некроз.

З випаданням кристалів сечової кислоти та її солей виявляли дистрофічні зміни в тканинах.
У серцевому м'язі добре було видно зміни судинної стінки і порушення процесів гемодинаміки у вигляді застійної гіперемії, плазморрагий і діапедезу еритроцитів. Стінка дрібних кровоносних судин у більшості випадків була некротизована. Такі ж порушення гемодинаміки зареєстровані в нирках і печінці, причому в нирках цей процес носив дифузний характер, а в печінці - частіше вогнищевий. У печінці у птахів різного віку ми так само, як і в серці, виявляли порушення: починаючи від лімфоїдної-клітинної інфільтрації між печінковими балками до важких розладів гемодинаміки, коли в паренхімі часточки виявляли великі вогнища плазморрагий діапедезу еритроцитів, явища внутрішньосудинного гемолізу і поряд з цим в самих гепатоцитах - явища зернистої і жирової дистрофії.

Терапія.
Рекомендована фірмою-виробником дозування препарату коензим композитум і терміни його застосування коректувалася відповідно до характеру основної патології, яка була встановлена ​​після проведених діагностичних заходів. В якості цільового параметра ефективності терапії оцінювався момент поліпшення симптомів захворювання, а саме: не відзначається у птаха пригнічення, зниження апетиту, скуйовдженість оперення, діарея з виділенням фекалій, що містять урати, спрага. Не було зовнішніх ознак, які характерні для даного захворювання, а саме: пух і перо близько клоаки забруднені білим послідом з крупинками уратів, шкіра в області клоаки запалена, гребінь ціанотічен, знижуються несучість та інкубаційні якості яєць. Суглобова подагра частіше зустрічається у дорослих курей і півнів, протікає хронічно з набряканням суглобів, нижніх кінцівок і фаланг пальців, рідше - суглобів крил.

Уражені суглоби збільшені, тверді, деформовані, з потовщеннями або щільними вузлами, хворобливі при пальпації, з підвищеною місцевої температурою. Шкіра над ураженими суглобами набуває сіро-білу забарвлення.

Після початку застосування коензим Композитуму протягом першого тижня терапії поліпшення специфічної симптоматики відзначалося у більшості птиці; випадки падежу від вісцеральної подагри скоротилися майже вдвічі; ефективність препарату зі ставила 50%. Можна сказати, що застосування коензим Композитуму дає свої позитивні результати, але не стійкі - відмінок скоротився вдвічі і після закінчення профілактики спостерігалися рецидиви. При застосуванні коензим Композитуму протягом трьох тижнів спостерігався максимальний лікувальний ефект. Це пов'язано з тим, що препарат коензим композитум серед іншого містить так звані біокаталізатори і тому проявляє свою терапевтичну активність в аспекті відновлення циклічних процесів, порушених внаслідок ферментних блокад або дисфункції ферментів. Вплив подібних розладів нерідко зустрічається в області хронічних (дегенеративних) захворювань. Водний розчин препарату Конза композитум при введенні протягом трьох тижнів практично повністю скоротив відмінок, і при патологоанатомічному розтині спостерігалися поодинокі випадки падежу від сечокислого діатезу. При аналізі основного захворювання робилося висновок про необхідність довгострокової терапії. Для повного виключення виникнення сечокислого діатезу на птахофабриці необхідно збалансувати кормовий раціон птиці за протеїном з урахуванням її продуктивності та віку, знизити дачу м'ясо-кісткового борошна і ввести в раціон зелені корми. За результатами проведених досліджень можна судити про те, що найбільш часто зустрічається захворюванням на птахофабриці «Середньоуральська» реєструвалася вісцеральна подагра.

При проведенні профілактики сечокислого діатезу хороший лікувальний ефект надає спеціалізований препарат, збагачений каталізаторами і комплексом кислот - каталізаторів циклу Кребса - коензим композитум, але для повного виключення захворювання необхідно усунути етіологічний фактор, тобто збалансувати кормові раціони птиці у відповідності з віком і продуктивністю.

Немає коментарів:

Дописати коментар