вівторок, 2 квітня 2013 р.

Линька сільськогосподарської птиці


Линька сільськогосподарської птиці

Часто у птахівників, особливо початківців, виникає питання і подив, чому птах, який ріс добре, ні з того ні з сього перестає нестися. Особливо це помітно в осінній період, коли дні починають зменшуватися, а погода охолоджуватися. Знання фізіології такого явища, як линька, дозволить не тільки з розумінням поставитися до того, що відбувається, але також, в якійсь мірі, і управляти цим процесом з максимальною користю для себе.



Линька - це періодична зміна оперення і структурних елементів епідермісу шкіри. Вона включає в себе повне відмирання і випадання старого пера і відростання нового. В ході линьки відбуваються: утилізація і виведення з організму баластних речовин, які накопичилися; утилізація жирових запасів, підвищення активності наднирників, гормонів щитовидної залози трийодтироніну (Т3) і тироксину (Т4), зниження активності статевих залоз, лютеїнізуючого гормону (LH), припинення функцій репродуктивних органів, підвищення рівня соматотропного гормону в крові і тканинах. Такі зміни призводять до підвищення у курей швидкості обмінних процесів, підвищенню синтезу білка, необхідного для росту нового пера і виробництва яєць.
Розрізняють ювенальну, сезонну і періодичну або природну линьки.
Ювенальна линька пов'язана зі зміною фізіологічного стану молодняку ​​при його інтенсивному рості і розвитку. У цей період первинне (ювенальне) перо замінюється вторинним (основним). У курчат яєчних порід ювенальна линька починається в 4 тижні, у м'ясних і общепользовательскіх - в 5-6, у цесарят - в 6-7, у індичат - у 5-6, у каченят-в 8-10, у гусенят - в 10 -11 тижнів, а закінчується, як правило, у віці знесення першого яйця.
Сезонна линька є результатом адаптації організму на скорочення світлового дня, зниження освітленості і температури навколишнього середовища та інші фактори. Випадання старого пера в результаті зростання нового стимулюється гормоном щитовидної залози тироксином, функція якого при яйцекладке пригнічується під впливом гормонів яєчника. При зниженні або повне припинення яйцекладки гормональна активність яєчників придушується, а щитовидної залози підвищується.
Після завершення продуктивного періоду у дорослої птиці настає природна линька - як наслідок пристосувальної реакції організму на умови навколишнього середовища. Заміна основного пера починається в 13-14 місяців і триває 3-4 місяці. У курей спочатку замінюється перо шиї, потім спини та інших частин тулуба, причому в високопродуктивних несучок цей процес протікає швидше у порівнянні з низькопродуктивними. Природна линька у курей та індиків починається з випадання першого махового пера. Періодична линька в птахів починається на 2-3 місяці раніше і протікає інтенсивніше, ніж у курей, і без істотного зниження живої маси. Аналогічну линьку відзначають щорічно і у індиків, яка зазвичай починається на початку травня і триває близько місяця, в той час як індички не линяють до кінця продуктивного періоду. Качки линяють двічі на рік - влітку і восени, самки - на 10-15 днів пізніше самців. У мускусних качок перший цикл яйцекладки - п'ять місяців, після чого настає природна линька, тривалість якого 3 місяці, і качки вступають у другий (п'ятимісячний) цикл продуктивності. Періодична линька у гусей проходить двічі - влітку та восени і починається при повному припиненні яйцекладки. Влітку за 2-2,5 місяці міняються все пір'я (рульові, махові першого і другого порядку, дрібні криюче), причому кермові одночасно з дрібними, які випадають спочатку на абдомінальної частини тулуба і нижньої частини шиї, потім на грудях, передній і задній частинах спини, стегнах.

На скорочення термінів періодичної линьки у птаха сприятливо впливає повноцінне годування, збалансоване за вмістом метіоніну і цистину. Їх рівень у раціонах необхідно довести до 0,6-0,7%. Цими сірковмісних амінокислотами багаті рибна, м'ясо-кісткового борошна, сухий обрат, кормові дріжджі, соняшниковий макуха і шрот. Можна використовувати синтетичний метіонін з розрахунку 0,7-1,5 г / кг корму.
При нестачі в раціоні мікроелемента цинку і вітаміну В3 (пантотенова кислота) у птаха порушуються ріст і формування пера. Норми добавок до комбікормів цинку і вітаміну В3 - відповідно 50 і 10-20 мг / кг. Потреба в них задовольняється і за рахунок трав'яного борошна, зелених рослин, висівок, макухи, дріжджів, кормів тваринного походження.
Примусова линька. Суть примусової линьки полягає в тому, що у птаха викликають штучну линьку, яка проходить в більш короткі терміни (45-60 днів), ніж природна, починається і закінчується майже одночасно у всього поголів'я птиці. Після того, як птах перелиняло, у неї при належних умовах утримання настає другий цикл яйцекладки.
Примусову линьку у птаха викликають гормональними, хімічними та зоотехнічним способами. Гормональні способи засновані на застосуванні прогестерону, тироксину або їх похідних, які гальмують у птаха процес овуляції. При внутрішньом'язової ін'єкції курям прогестерону в дозі 20 мг на голову яйцекладка припиняється на другий день, а через кілька днів настає линяння. Для повної линьки недостатньо однієї ін'єкції прогестерону, тому через 10-14 днів необхідно введення препарату повторити в тій же дозі.
Надмірне збагачення організму птиці гормоном щитовидної залози тироксином майже завжди призводить до припинення яйцекладки птиці і виникненню линьки. Для одержання штучного гіпертиреозу застосовують препарат сушеної щитовидної залози (тиреоїдин), який згодовують з кормом у різних дозах. Дача разової дози 7 г на голову препарату призводила до більш сильної линьки, ніж розподіл тієї ж дози на декілька днів.
У багатьох випадках у приватних господарствах доцільно викликати примусову линьку птиці шляхом введення прогестерону протягом 20-25 днів у дозі 5 мг на 1 голову в добу. При цьому кури линяють з 11-го по 19-й день після початку введення препарату. Таким чином, введення прогестерону курям для примусової линьки скорочує термін до 10 днів, що забезпечує синхронізацію основних технологічних процесів при розведенні птиці та отримання більшої кількості курячих яєць на рік.
Для відновлення яйцекладки після закінчення обробки прогестероном звичайно потрібно не менше 3-3,5 тижнів. Порівняльний аналіз продуктивності курей, примусова линька яких викликана зоотехнічним і гормональним (під дією прогестерону) методами, виявив негативні сторони останнього. У курей, які перелиняло під дією прогестерону, несучість зазвичай залишалася на рівні курей, які перелиняло природним шляхом, і значно відставала від показників несучості після зоотехнічного способу примусової линьки. Маса яєць, якість і товщина шкаралупи після линьки, викликаної прогестероном, не поліпшувалися.
Хімічні засоби. Їх суть полягає в згодовуванні птиці певних хімічних речовин, які здатні блокувати яйцекладку. Відомі такі препарати як нілевар, препарат Ай-Сі-Ай 33828, евертас, енгептін, йод та ін
Зоотехнічні засоби. Зоотехнічні схеми примусової линьки набули найбільшого поширення. Механізм їх дії полягає в різкій зміні режимів годівлі, напування та освітлення з метою викликати у птиці стресовий стан. Внаслідок цього в неї припиняється яйцекладка і починається линяння. Наприклад, на кілька днів вимикають світло, птицю не годують і не поять. Після припинення яйцекладки і почала линьки годування поступово відновлюють до колишнього рівня, збільшують тривалість світлового дня для прискорення відростання нового пера і стимулювання яйцекладки. При всіх схемах курей піддають примусовій линьки в кінці продуктивного періоду, коли у них рівень яйцекладки знижується до 70-40% (у віці 65-70 тижнів). За 7-10 днів до початку линяння птиці згодовують раціон з підвищеним вмістом кальцію, а краще - додають безпосередньо в годівницю грубо змелена вапняк або ракушняк. Для зменшення відходу, птаху випоюють комплекс вітамінів. Для прискорення линьки і отримання інкубаційних яєць в більш ранні терміни на 10-й день норму згодовування метіоніну збільшують в 1,5 рази. При високій температурі повітря в приміщенні в період линьки курей позбавляти їх води не потрібно, а з 10-го по 30-й день ініціації линьки для стимулювання росту нового оперення використовують комбікорм, що містить 20-21% протеїну і 285-295 ккал обмінної енергії. З 30-го дня (для підготовки курей до яйцекладки) - відповідно 16-17% протеїну і 260-270 ккал обмінної енергії.



У м'ясному птахівництві примусова линька курей батьківського стада бройлерів стала вже одним з технологічних прийомів, який сприяє зростанню виробництва м'яса бройлерів.

Немає коментарів:

Дописати коментар